Događaji

NAJAVA: PRIRODNJAČKI CENTAR SRBIJE UČESTVUJE NA FESTIVALU NAUKE U SMEDEREVSKOJ PALANCI

U petak 08. aprila 2016. godine Prirodnjački centar Srbije u Svilajncu učestvuje sa svojom dino izložom na školskom festivalu “Doživi nauku kroz hemiju, fiziku i mehaniku”, koji organizuje Mašinsko-elektrotehnička škola “Goša” iz Smederevske Palanke

 

 

NOVE EKSLUZIVNE IZLOŽBE – SVEČANO OTVARANJE

U petak, 01. aprila 2016. godine u 12:00 časova, u Prirodnjačkom centru Srbije u Svilajncu za posetioce će biti otvorene još dve izložbe iz oblasti prirodnjačkih nauka: “Bioarheologija Đerdapa” i “Svedoci ledenog doba”. Obe izložbe, pored savremenog dizajna i inovativnog pristupa u muzejskom izlaganju, sadrže veliki broj atraktivnih, originalnih eksponata ljudskih i materijalnih ostataka kulture Lepenskog Vira i krupnih sisara koji su živeli na teritoriji današnje Srbije u vreme poslednjeg Ledenog doba.

Izložba “Bioarheologija Đerdapa” na interesantan način predstavlja posetiocima jedinstvenu kulturu Lepenskog Vira, koja je otkrivena početkom šezdesetih godina na srpskoj strani Dunava u Đerdapu, a čije je istraživanje nastavljeno 2006. godine. Tokom godina istraživanja na ovom lokalitetu otkriveno je naselje čija je starost oko 10.000 godina i pripada granici mezolit-neolit, kao i niz predmeta iz svakodnevnog života, umetničke tvorevine, alati, oruđa i dobro očuvani ljudski skeleti. Kamene skulpture ribolikih bića, koje su otkrivene na ovom lokalitetu uvrstile su ga u red najznačajnih arheoloških otkrića u svetskim okvirima. Posetioci ove izložbe imaće priliku da se upoznaju sa ovom drevnom kulturom sa obale Dunava i moći će da dobiju odgovore na razna pitanja: Koliko ljudi je živelo u Lepenskom Viru? Čime su se oni bavili? Čime su se hranili? Od čega su bolovali? Koja je uloga majki sa Lepenskog Vira? Čime su se ukrašavali? i još mnoga druga. Od originalnih eksponata posetioci će moći da pogledaju skelete jednog od najstarijih stanovnika Lepenskog Vira, kao i jednog od najmlađih tj. jednog mezolitskog deku i jednu neolitski bebu, devojčicu. Zatim koštane projektile koji su korišćeni u lovu, kamene batove korišćene u ribolovu, ostatke ulovljenih životinja, ogrlice i druge predmete kojima su se ukrašavali, kao i ostatke skeleta pasa i vukova čijom je uporednom analizom utvrđeno da su upravo na ovom mestu pripitomljeni. Pored ovih eksponata sa Lepenskog Vira biće izložene i dve neolitske figurine, žene sa bebom i gravidne žene, koje su pronađene na lokalitetu Vinča kod Beograda, od izuzetne kulturno-istorijske važnosti. Kuriozitet ove izložbe je to što će prvi put biti postavljena i prezentovana van Filozofskog fakulteta u Beogradu i iz tog razloga Prirodnjačkom centru Srbije u Svilajncu je ukazana izuzetna čast da širokoj javnosti predstavi ovo kulturno-istorijsko blago Srbije.

Izložba “Svedoci ledenog doba” na autentičan način prikazuje impozantne primerke megafaune koji su tokom poslednjeg Ledenog doba (pre oko 16 miliona godina) živeli na prostorima današnje Srbije i koji su sa tih prostora nestali pre oko 10.000 godina. Izložba prikazuje desetak originalnih fosilnih ostataka krupnih sisara: džinovskog jelena, runastog nosoroga, stepskog bizona, pećinskog medveda, runastog mamuta i druge. Posetici će moći da se detaljno upoznaju sa ovim neobičnim životinjama, da saznaju kako su one živele, čime su se hranile i na kraju koji je razlog njihovog izumiranja. Kao posebnu atrakciju ove izložbe izdvajamo repliku mamuta “Kike” u prirodnoj veličini, koja je otkrivena 1996. godine u glinokopu fabrike “Toza Marković” u Kikindi. “Kika” će posetiocima biti predstavljena u “ležećem” položaju tj. u autentičnom položaju kako je i pronađena u glinokopu na dubini od 21 metra. Na ovaj način posetioci će moći da vide i dožive kako izgleda potraga i iskopavanje ovih džinovskih sisara i da u najboljem svetlu sagledaju grandioznost ovog jedinsvenog eksponata.